Facemrecords

Beaturi Ca La Carte

October 9th, 2009 Posted 5:26 pm In Carti By VD88

Am gasit o carte foarte interesanta numita “Making Beats: The Art Of Sample-Based HipHop”. E scrisa de Joseph J Schloss care e in acelasi timp antropolog si fan hiphop. Dupa parerea mea asta e o combinatie foarte buna. Cu proiectul asta omu incearca sa studieze comunitatea de producatori de hiphop in modul in care ar scrie o carte despre obiceiurile unui trib sau unei civilizatii disparute.Dupa o introducere un pic cam lunga se apuca si vorbeste despre inceputurile hiphop-ului si despre originile beaturilor in breakurile pe care le invarteau DJ-ii la petreceri in anii 70, despre sursele de samplat, dupa aia documenteaza aparitia drum machine-urilor si samplerelor si modul in care producatorii au inceput sa foloseasca aparatele astea ca sa genereze loop-uri fara sa mai trebuiasca sa foloseasca platanele si cum au ajuns intr-un final sa cioparteasca sunetele ca sa faca ceea ce azi numim beaturi.

Dupa aia explica de ce producatorii traditionalisti nu sunt de acord cu cei care “canta” beaturile la diverse instrumente, fara a mai cauta si taia sampleuri. Se incearca si enuntarea unor reguli care au fost pana acum nescrise in lumea producatorilor si despre estetica unui beat.

E o carte pe care mi-as dori sa o fi avut acum vreo 10 ani ca sa le-o arat celor care pe atunci ne blamau si mergeau pana la a ne acuza de furt pentru ca eram cam singurii de pe-aici care faceam beaturi folosind sampleuri si pentru majoritatea reparilor locali ca sa fii un producator respectat in hiphop-ul romanesc trebuia sa stii sa canti ca Modern Talking la o clapa MIDI. Oricum, nu am ramas acru pe chestia asta, hai sa revenim la carticica!

In general producatorii intervievati pentru carte sunt cei din Seattle (Vitamin D, Jake One etc) dar si-au mai dat cu parerea si multi altii (Prince Paul, Steinski, Harry Allen The Media Assassin etc). Am gasit doar preview-ul de pe Google Books care te lasa sa citesti numai 100 de pagini de pe un IP, am mai intrat si de pe laptop dar oricum sunt portiuni din carte care nu sunt puse pe site, de-aia mi-am comandat-o de pe Amazon si acum astept sa vina sa o citesc in intregime.

144 Comments

Leave a Reply


Browser Tips: You have an older version of Internet Explorer browser. To get the best possible experience of using this website, you can get a free newer version of Internet Explorer. Are you using a work computer, you should contact your IT administrator.